SIK SORULAN SORULAR
Mavi Kart, motorlu deniz taşıtı atıklarının dijital olarak takibi için hazırlanmış bir sistemdir.
Mavi Kartlar; marinalar, belediye marinaları, atık alım gemileri, balıkçı barınakları, ve sistem içerisindeki buna benzer kıyı tesislerinden Bakanlığın belirlemiş olduğu fiyat üzerinden temin edilebilir. 10,00 TL
Mavi Kart’ın kaybolması durumunda herhangi bir kıyı tesisinden verilecek olan yeni kart bedeli 10,00 TL nin yanı sıra,
Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü’nün 0212 318 41 00 – 4577 no’ lu telefonu aranarak Mavi Kart Kayıp bedelinin ödenebilmesi için referans numarası alınmalı.
Referans numarası alındıktan sonra 24 saat içinde Halk Bankasına 50,00 TL “Kayıp Kart Bedeli” yatırılarak ön büroya dekont ile gelinmelidir.
Mavi kart genelgesi ile; yat limanları, balıkçı barınakları, çekek yerleri ve buna benzer kıyı tesisleri ile kara ile bağlantısı olmayan yüzer tekne bağlama yerleri ve buna benzer platformlara gelen, bayrağı ne olursa olsun atık üretecek donanıma sahip olan bütün gemiler mavi kart almak zorundadırlar.
Yurtdışından gelen yatlar, Türk deniz yetki alanlarına girdiği andan itibaren 48 saat içinde Mavi Kartı temin etmek ve kullanmak, atık kabul tesislerine veya gerektiği durumlarda irtibat kurarak atık alım gemilerine atıklarını vermek ve verilen her atık için Mavi Kart Sistemine gerekli bilgileri işletmekle yükümlüdürler.
Yatlar, yetkili kurumlarca yapılacak olan kontrollerde ve Liman Başkanlıklarından “Liman Çıkış Belgesi” başvurusu sırasında Mavi Kart’ı ibraz etmekle ve Mavi Kart uygulama alanından çıkmadan önce verdikleri son atıkların miktarını Mavi Kart’a işletmekle yükümlüdürler.
Balıkçı barınakları, yat limanları, çekek yerleri ve buna benzer kıyı tesisleri ile kara ile bağlantısı olmayan yüzer tekne bağlama yerleri ve buna benzer platformlara gelen gemilere atık alım hizmeti verilmektedir.
Harita İçin Tıklayın
Yetkiler tarafından sorulduğunda kart gösterilmiyorsa ve/veya çevre kanunu gereğince hareket edilmiyorsa, 12.267 TL tutarında cezayi yaptırım uygulanmaktadır.
Boyu 2,5 metrenin üzerindeki tüm taşıtlara kart alınması zorunlu tutuluyor. Bot bile olsa en az yılda bir kere atık yağ için kartı işletmesi ve karta sahip olması gerekiyor.